hits

Ketogent kosthold

Disclaimer nummer en: Jeg vet at flere tar alt jeg legger ut som tips. Dette er ikke et tips!

Jeg har begynt på en ny reise, og har vært usikker på om det er en jeg vil ta dere med på.

Grunnen til det er at jeg veldig offentlig har vist at jeg er fornøyd med meg selv både på innsiden og utsiden.
Noe jeg er! 
Jeg har vist at det er menneskelig å nyyyde iskaffe på ukedager og crave chilimayo på McDonalds.
En motsetning til kroppspresset i sosiale medier med andre ord.

Så når jeg da velger å endre kostholdet mitt for å oppnå bedre helse, betyr det at jeg har forandret meg eller at jeg plutselig er nok en blogger på nok en diett?

Nei, det gjør ikke det. Dette er ikke Mission Sommerkroppen 2018. Det betyr at jeg er en litt overvektig person, i fare for å utvikle diabetes, som endelig tar ansvar for fremtiden min. Og som innledningen tilsier er jeg veldig bevisst på mitt ansvar som en person med påvirkningskraft og et stort publikum. De fleste som følger meg er over 20, og 40% er til og med over 25 år, men jeg vet at man kan være like påvirkelig i en alder av 32 som 17 når det kommer til vekt og kosthold.

Jeg vurderte å holde dette hemmelig frem til sommeren og heller lage en før / etter video da. Men, siden jeg har valgt å dele noe av reisen på instastory og snapchat for å få råd fra dere, så synes jeg ansvaret mitt innebærer å gå i detalj nå, slik at det ikke oppstår noen usunne misforståelser. I tillegg er alt ved sunn mat veldig nytt og spennende for meg, så det føles naturlig å dele noe som tar opp så mye av tiden min!

Det viser seg at det er flere av dere som allerede har kuttet ut karbo og / eller sukker, både pga. helse og vekttap. Så jeg har fått utrolig mange gode tips om oppskrifter og hvordan man kan pimpe sunn mat! 

Mitt forhold til kroppen 

Da jeg var ca. 10 år fikk jeg høre av en voksen mann at jeg "begynte å bli litt rund". Da jeg var 13 slo kjæresten min opp fordi jeg ikke var tynn nok. Da jeg var 14 ble jeg kalt søt og lubben av en fremmed gutt i syden. Da jeg var 20 ble jeg fortalt at jeg "så litt gravid ut". Da jeg var 24 fikk jeg høre at jeg "ikke er like pen i virkeligheten fordi jeg ikke er like tynn som en jente trodde". 

La oss bare si at jeg har hatt noen ekstra kilo i veldig mange år, og det er selve følelsen av å være ukomfortabel i en stor kropp som har plaget meg. Jeg har heldigvis aldri sett på andres kropper og tenkt "skulle ønske jeg så sånn ut". Jeg slet uansett med selvbildet mitt på grunn av vekt frem til jeg ble 20 år.

Det var året jeg møtte Varun.

Jeg møtte en person som ga uttrykk for at jeg virkelig var verdens fineste person, både på innsiden og utsiden. Han eliminerte usikkerhetene og jeg klarer ikke å forklare hvordan. Han bygget selvtilliten min ved å bare godta meg som jeg var, noe han fortsetter å gjøre hver dag seks år senere.

Siden 2011 har ingen andre meninger betydd noe. Jeg har kanskje hatt et ønske om å bli sunnere, men har ikke helt hatt inspirasjon, motivasjon, kunnskap eller viljestyrke til å skjerpe meg. Mye fordi jeg har trodd jeg må begynne med trening, noe som gjør vondt med en tung kropp og vilje. Når jeg har prøvd å endre kosthold har jeg bare endt opp med å være konstant sulten og tenke på mat hele tiden.

Motivasjon og inspirasjon

Hvorfor nå? Hvordan kan jeg ha et ønske om å spise sunnere og gå ned i vekt i 16 år, men først gjøre noe med det i mars i 2018?

Jeg hørte en av de mange kloke kvinnene jeg følger på YouTube snakke om at hun hadde gått ned 18 kilo på tre måneder uten å sulte seg, og ved å spise mat som gav henne masse energi og som eliminerte hodepinene hennes. SOLGT, teach me more pls.

Dette er videoen som gav meg inspirasjon og motivasjon.

Med tanke på at jeg er student og kan styre tiden min selv synes jeg dette er den perfekte tiden for å prøve en slik livstilsendring. 

Disclaimer og mål

Det er VIKTIG å sette seg nøye inn i hva denne kontroversielle dietten innebærer. Den kan være krevende og kostbar, og den passer ikke for alles helse eller psyke. Snakk gjerne med legen din før du begynner på en slik type diett da det finnes advarsler mot å kutte ut karbohydrater på denne måten. Jeg vil også nevne at jeg er helt frisk akkurat nå, men gjør dette av helsemessige årsaker da jeg ikke ønsker å stå i fare for å utvikle diabetes, i tillegg til at jeg ønsker å få mer energi og et klarere hode!

Ingenting ved denne prosessen er på grunn av press fra ytre årsaker som sosiale medier, feilfrie reklamer, forsider på motemagasiner eller andres kropper. Jeg blir ikke påvirket av slikt, jeg blir kun påvirket av hvordan kroppen føles å bo i. Derfor er ikke målet å gå ned et spesifikt antall kilo, vekta spiller ikke inn i det jeg prøver å oppnå. Målet er heller ikke en spesiell kroppsfasong. Målet er ikke dramatisk, og det er ikke langt unna! 

Et del-mål er faktisk bare å bli litt lettere slik at det blir enklere for meg å trene og begynne med et sunt kosthold som inneholder karbohydrater.

Til slutt vil jeg si at det er veldig hyggelig å høre at jeg er fin som jeg er, noe jeg er enig i, men helsen min er noe man ikke kan bedømme ut ifra selfies på Instagram. Jeg utfordrer deg til å finne et bilde av meg på nett hvor man egentlig kan uttale seg om kroppen min. 

Ketogen diett

Det å gå på en ketogen diett (keto dietten, keto diet, ketogenic diet) vil si at man slutter å spise mat som inneholder karbohydrater og sukker. Cellene i kroppen må finne en ny energikilde, og de finner energi i fettlageret i kroppen. Kroppen bruker fett som energi i stedet for karbohydrater. Les mer her. 

Mat man kan spise på dietten: Kjøtt, lavkarbo grønnsaker, ost, fetaost, avokado, spekemat, kale, skinke, egg, cottage cheese (grøss), nøtter og frø, salat, bær, smør, salat osv. Lista er egentlig ganske lang, og jeg merker at fantasien og google får kjørt seg om dagen. Det er med andre ord fult mulig å spise like mye som vanlig, bare at man holder seg innenfor spesifikke kategorier (og helst tider). 

Hvis det er noen næringsstoffer man frykter at man ikke får i seg kan man ta supplementer ved siden av. Jeg pleide å spise pølse i lompe og lignende hver dag, så jeg tror kroppen er veldig glad for alle sunne endringer den kan få. Men jeg tar omega 3, magnesium og vitamin c ved siden av. (+ jern når jeg har mensen.) 

På ketogen diett så mister man ofte søtsug og sultfølelse, noe som gjør det lettere å faste. Det er anbefalt å faste for å oppnå maksimal fettforbrenning. Og her presiserer jeg igjen at jeg har mange kilo å forbrenne før jeg i det heletatt er normalvektig. For å finne ut om dette kan man søke på "intermittent fasting" eller "ketogenic diet and intermittent fasting". 

Hvis dere har noen spørsmål om denne dietten så er jeg SIKKER på at Dr. Berg har svaret på sin YouTube side. 

Dag 5

Jeg er nå kun på dag fem, men jeg har allerede mistet søtsuget. Jeg, som har hatt et sinnsykt søtsug klokken 20.00 hver dag så lenge jeg kan huske. Jeg har såvidt begynt med fasting, noe som vil si at jeg ikke spiser frokost før jeg blir sulten, og jeg prøver å spise siste måltid 4-6 timer etter det.

Jeg er absolutt ikke streng mot meg selv. Dag en spiste jeg havregrøt og måtte bare le av meg selv da jeg leste hvor feil det var. Jeg strødde til og med en halv skje sukker på, svak som jeg var. "LITT sukker må da gå bra?" Ja! Såklart. Ikke heng deg for mye opp i regler, for det å kutte brød, ris, pasta og brus kommer til å ha stor innvirkning. Nå har jeg også byttet ut sukker med sukrin etter tips fra snillefamilien, og huset er stacket med bær og nøtter og en gjemt kokesjokolade i beredskap. Akkurat som med stress og angst må man bare ta livet minutt for minutt om kostholdsendringen blir litt overveldende. 

Fremover ønsker jeg at "dietten" (les dette som "kosthold / måten jeg spiser på") skal bli automatisert og en naturlig del av hverdagen. Jeg begynner allerede å bli litt mer erfaren etter tips fra internettet og dere. Jeg ønsker ikke å plage andre med med mitt nye kosthold, eller å påvirke noen med det daglig på sosiale medier. Da er det bedre om jeg heller publiserer noen ukentlige eller månedlige oppdateringer / oppskrifter / lærerike linker her på bloggen om noen skulle være interesserte.

Kanskje enkelte kan lære noe av dette fra en person som aldri aldri aldri aldri trodde hun skulle sitte her med inspirasjon, motivasjon, kunnskap og viljestyrke.

47 kommentarer

Maria

10.03.2018 kl.16:49

Veldig reflektert og fint innlegg :?) Tror jeg skal researche litt på dette selv, for dette innlegget traff meg skikkelig. Har gått rundt å tenkt mange av de samme tankene rundt egen helse (ikke kropp!!) lenge nå. Heier på deg!!

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:18

Maria: Tusen takk! Og lykke til <3

Eirin

10.03.2018 kl.17:00

Dette innlegget var elsk<3

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:18

Eirin: <333

Tiril Konstanse

10.03.2018 kl.17:11

Du er altså en av de stiligste personene jeg kjenner (til)! Jeg sier som Vaular: «legender lever lenger», maasse lykke til :-)))

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:18

Tiril Konstanse: Hahahaha <3 Takk !!

Silje

10.03.2018 kl.17:13

Likte ikke det jeg leste egentlig. Du kan fint være sunn og gå ned i vekt uten å droppe et viktig næringsstoff :) Alt handler om mengder. Havregryn er PROPPFULL av gode næringer, hvorfor tvinge seg til å kutte ut det? Kutte ut sukker og hvitt brød er selvfølgelig bare bra siden det gir deg ikke noe godt. Føler du må lese deg litt mer opp på helse og næring før du hopper på en lavkarbodiett.

Og husk at psyken er like viktig! Jeg er opptatt av helsen min og trener hver dag og spiser sunt, men jeg må unne meg litt godis på en lørdagskveld for å bevare den psykiske helsen. Kan ikke nekte seg ting som en liker og koser seg med, da går de aller fleste på en kraftig smell etter kort stund. Mengde er nøkkelordet

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:22

Silje: Hei Silje! Du skal selvfølgelig få synes alle disse tingene, i mine øyne har ingen av oss rett eller feil. Kroppen og psyken min har det helt fint. Føler ikke at jeg nekter meg noe, og hodet er klarere enn på flere år. Den dagen kroppen ikke lenger liker keto så slutter jeg selvfølgelig :-)

Andrea

10.03.2018 kl.17:13

Syns helt ærlig lavkarbo har ganske feil fokus, vektnedgang handler om kalorier inn-kalorier ut, ikke ved å kutte ett mikronæringsstoff. God helse handler (i de fleste tilfeller) om å spise sunt og variert, poenget mitt er bare at jeg håper du vet det er mulig å oppnå god helse og vektnedgang uten noen form for lavkarbo. Det som ofte skjer når man begynner å spise karbo igjen er at man går opp alt man har mistet. Du må selfølgelig kjenne på hva som fungerer for deg, mener bare det er viktig å tenke på om man kan holde denne livsstilen over tid eller bare for en viss periode :)

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:26

Andrea: Takk for omtanken! Jeg er klar over dette, men har tatt et valg som til nå er veldig riktig for meg :-) Blir det feil så slutter jeg bare

Maja

10.03.2018 kl.17:14

For en spennende reise du har begynt på, jeg vil gjerne høre hvordan det går underveis! Heier på deg 😃

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:27

Maja: Tusen takk!! <3

Silje

10.03.2018 kl.17:23

Jeg må bare nevne jeg ikke mente å være krass eller frekk! Men alt for mange uten nok kunnskap går ofte på en smell når det gjelder dietter. Som Andrea skrev over; du fyker opp igjen om du spiser karbohydrater igjen, så dette er noe du må fortsette "for alltid" hvis ikke ville jeg heller gjort som jeg sa. Mengder og sunn fornuft! Du er ei fantastisk flott kvinne, og jeg er glad du tenker helse og ikke kropp <3 jeg er selv 160 og veier 75kg, men vekt er så tullerusk og de fleste tipper jeg veier 10kg mindre når jeg spør! (Jeg er så motstander av tallet på vekta så jeg spør folk for å vise hvor dumt det er å henge seg opp i 🙈) tommel opp for tankegangen din hvertfall :)

Mari

10.03.2018 kl.17:23

Relektert og klok, som vanlig <3

Let food be your medicine and medicine your food <3

Hurramegrundt for en sunn kropp og velfungerende kropp! Du begir deg ut på en viktig og spennende (livslang) reise. Det snakkes ofte hvem man er i relasjon med andre, men hvem er vi egnetlig i relasjon med oss selv? Snillekroppen fortjener snillevalg.

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:17

Mari: Ahhhh tusen hjertelig takk! <3 Snillevalg 4 life

Snillegucci

10.03.2018 kl.17:25

Kommentarer som Andrea og Silje sine er selvfølgelig velkomne i dette kommentarfeltet!

Nå har jeg bestemt meg for å følge denne dietten som har blitt anbefalt for meg helt til jeg når målet eller blir lei. Jeg har allerede gitt uttrykk for at dette ikke er noe jeg gjør slavisk.

De som vurderer en slik diett kan gjerne lese og lære av skeptiske kommentarer, jeg har til og med linket til en skeptisk artikkel i innlegget.

Google gjerne "do not go on ketogenic diet" og se all kritikk mot dietten!

Jeg har allerede sagt at dette steinalder-kostholdet ikke er noe for alle :-)

Victoria

10.03.2018 kl.17:37

Utrolig spennende, kjenner meg igjen i mye av det du sier. Håper du vil dele videre erfaringer og oppskrifter :-)

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:16

Victoria: Will do! <3

Live

10.03.2018 kl.17:58

Herregud jeg er såå glad for at du blogger om dette siden jeg selv for bare noen uker siden oppdaget ketogent kosthold og har gradvis begynt å legge om kostholdet mitt. Føler det er veldig mange som er mye negativt å si om et ketogent kosthold så jeg ble så glad da du begynte å dele litt på snapchat:) Håper du fortsetter å skrive om dine erfaringer!

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:15

Live: Tusen takk! Personlig trives jeg VELDIG godt med dette kostholdet siden det finnes så mange gode oppskrifter på nett! Erfaringer kommer!

Celine

10.03.2018 kl.18:02

Du er best!!!

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:12

Celine: <3333

Monica

10.03.2018 kl.18:22

Jeg synes keto har fått mye ufortjent kritikk :) Da jeg gikk på keto føltes kroppen så utrolig bra! Blodsukkeret var stabilt, og magen var aldri oppblåst! Beste kostholdet for min kropp. Jeg har gått over til smartkarbo da jeg var lei av ketogent kosthold, og Lillehammer har ikke akkurat mange alternativer når det kommer til keto på restaurant :) prøver fortsatt å holde meg unna sukker, hvete, ris osv :)

Jeg heier på deg, og jeg håper dette blir en lærerik reise! Jeg lærte iallfall å bli snill med kroppen min etter jeg så alle fordelene med keto!

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:12

Monica: Jeg er helt enig! Jeg føler meg så mye bedre allerede. Ingen sult, ingen hodepine. Jeg smiler mens jeg skriver dette. Tusen takk <3

Tina

10.03.2018 kl.20:45

Jeg trodde det var en del karbohydrater i bær? :) altså bær er bra, og syns ikke du skal la være å spise det, men sånn i teorien, når du skriver at dette er maten man kan spise på lavkarbo, og bær står der, så tenker jeg at bær egentlig inneholder en del karbohydrater? Sånn jeg har forstått det så skal man ikke få i seg mer enn 30 gram karbohydrater med ketogen-dietten, og typ 100 gram blåbær er nesten 8 gram karbohydrater :))) men herregud, vil du spise bær så gjør det altså!!! Guds gave

Kristiane Aateigen

10.03.2018 kl.21:16

Tina: Jeg spiser veldig få bær i gangen :-) Og jeg har det parat om jeg blir desperat etter candy. Men som skrevet er jeg ikke så streng mot meg selv <3

Helena Aanstad

10.03.2018 kl.20:59

Topp innlegg! Sjeldent å finne så gode bloggere! Lykke til superstjerna!

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:10

Helena Aanstad: Thank u, love!!

Ina

10.03.2018 kl.21:41

Hei Kristiane,

Jeg har fulgt deg på instagram en stund og synes du er en herlig jente som deler masse gode tips! Ser at du skriver innledningsvis at dette ikke er et tips, og det er supert. Men som masterstudent i klinisk ernæring synes likevel det er litt trist å lese. Det kommer av at ketogen diett først og fremst er et kosthold man anbefaler ved epilepsi da det har vist seg å kunne redusere antall epileptiske anfall. Det brukes som alternativ behandling dersom man ikke oppnår medikamentell kontroll. Det er en ekstrem form for lavkarbo som krever oppfølging av lege da det er viktig at ketonene i blodet verken er for høye eller for lave (vanligvis har man ikke ketoner i blodet). Jeg vil også få frem at å starte dietten med faste ikke er noe man praktiserer ved norske sykehus, og dersom man ikke har effekt av dietten etter tre måneder så stopper man. Det er fordi det er vanskelig å dekke kroppens behov for vitaminer og mineraler. Ser at du nevner omega-3, magnesium, vitamin C og av og til jern. Jeg vet ikke hva du spiser i løpet av en dag, og dermed er det vanskelig å vurdere hvilke næringsstoffer du trenger tilskudd av. Men ved denne dietten får man potensielt i seg for lite kalsium.

Jeg tenker at dersom du ønsker å få en bedre helse (og eventuelt gå ned i vekt) så er det en rekke mindre ekstreme måter å oppnå dette på. Dersom man holder seg til helsedirektoratet sine kostholdsråd så kommer man veldig langt, men det er klart at det er rom for individuelle tilpasninger etter hva man foretrekker. Fett har den egenskapen at innholdet i magesekken tømmes langsommere til tynntarmen, som gjør at man får en lenger metthetsfølelse dersom det er noe du synes du har problemer med. Men denne effekten er til stedet uansett om du har karbohydrater til stedet i magesekken eller ikke. Dermed er det ikke nødvendig å spise lavkarbo for å få en lenger metthetsfølelse. Som Andrea skriver så handler vektnedgang i hovedsak om balansen av hvor mye energi man spiser og hvor mye man forbruker.

Det høres kanskje ut som jeg er negativ til dietten, og det er jeg absolutt ikke, den kan være super dersom det er behov for den. Det er nemlig poenget mitt, uten å ha mer kunnskap om din helsetilstand enn dette blogginnlegget, så jeg tror kanskje ikke at du har behov for denne dietten. Håper jeg kunne bidra med litt mer kunnskap på dette området, og masse lykke med omlegging av livsstilen!

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:09

Ina: Hei Ina! Takk for omtanken! Jeg vet like mye om farene som om fordelene ved denne dietten, og hvordan jeg skal regulere det :-) Heldigvis så trives jeg ekstremt godt på dietten! Den dagen jeg ikke gjør det så slutter jeg bare :-)

11.03.2018 kl.00:49

Lurer veldig på hvor mange måltider du spiser per dag? :)

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:03

Anonym: Jeg spiser to måltider per dag! Akkurat som før :-)

Sara

11.03.2018 kl.02:32

Kjære Kristiane! Det er ikke nødvendigvis ønsket, men kommer likevel her med min personlig erfaring med emner(om det ikke er ønskelig, så bra se bort ifra dette:)) jeg har vært en kronisk jojo-slanker fra jeg var sikkert 13 år, frem til i fjor da jeg ble 22. Jeg har også vært igjennom lavkarbo, både moderat og ketogent. Og det funker! Bra også. Særlig keto er supereffektivt i starten. MEN! Og det er et stort men og(!!) hvis du ikke vil gå opp igjen i vekt, så er du nødt til å fortsette med å spise ketogent. Det kan godt hende at dette er en livsstil som du kan klare å leve med resten av livet. Men for meg personlig, så var ikke det et liv verdt å leve. Jeg holdt ut i 1 år, hvor jeg virkelig prøvde. Men følte meg etterhvert mer og mer fanget i denne livsstilen med konstant planlegging, aldri ordentlig tilfredsstillelse, og ikke minst ingen karbohydrater. Du kan selvfølgelig Skeie ut i «ny og ne» på keto og, men saken er at for hver gang du detter ut av ketose så må kroppen bruke flere dager på å «komme seg på plass igjen, og det blir fryktelig slitsomt i lengden. Ikke minst vil kiloene raskt komme tilbake hvis dette Aker oftere enn kanskje annenhver mnd.(snakker da om high carb-utskeielser). Jeg endte til slutt opp med et enda mer problematisk forhold til mat enn det jeg hadde i utgangspunktet, og gikk også etterhvert opp alle kiloene igjen(med renter), sa jeg ikke orket det strikte regimet lenger. Men(og dette er et ENDA større men, og hele poenget med at jeg gidder å skrive denne dødslange avhandlingen) det finnes en såå mye lettere løsning! Og det er rett og slett å lære seg å spise intuitivt og mindre. Og ikke mindre som i å sulte seg nei, men som i å finne en måte å omstille hjernen fra det behovet for å spise litt dor mye titt og ofte, og SLT for mye kanskje hver helg. Nå vet jeg jo lite om din situasjon, og generaliserer på bakgrunn av min egen, men det kan veldig godt hende at våre historier er ganske like. Jeg var også en av de chubby kidsa, og det har vedvart i større og mindre grad frem til for et år siden. Og det gjør noe med psyken din å ha denne ene «feilen» ved deg selv som du er så fryktelig bevisst på, men ikke istand til å gjøre noe med. Ikke bare det, men det gjør det lettere å ty til overspising, fordi det virker håpløst uansett. Man har jo allerede prøvd en million ganger. Jeg vet også hvor utrolig lett det er å bli fullstendig overbevist om at DENNE gangen og DENNE dietten kommer til å endre alt. Du kjenner deg igjen i alle historiene du leser og ser på YouTube. «H*n er akkurat som meg, og diett x funker for dem! Herregud, hvorfor har jeg ikke skjønt at dette er løsningen før!?» hadde ting bare vært så «enkelt» at å finne den rette dietten hadde løst alt. Men sånn er det dessverre som regel ikke. Jeg vet dette mest sannsynlig ikke når inn akkurat nå, og hvem vet, kanskje dette funker for deg! Vi er alle ulike. Men om du skulle bli drittlei av hele greia, eller Skeie ut på tredje dagen, så kan du jo ha den ekommentaeen i bakhodet. Om du en dag innser st det ikke funker, så ille fall ikke tenk at det er din feil. Man er ikke «svak» fordi om man ikke orker å ekskludere så mye av den deilige, fantastiske maten som er i verden. Personlig synes jeg ikke livet var særlig kult i lengden uten fries, sjokolade(med melk og sukker) og chips. Etter mitt 10-årige dietthelvete, så bestemte jeg meg for et år siden å legge vekk hele ideen, og bare prøve å spise normalt, og jobbe med psyken og behovet mitt for å overspise. Ingen mat var og-limits, je forlede bare å generelt spise til jeg var verken mett eller sulten, også spiste jeg igjen når jeg hadde kjent litt på sultfølelsen i en times tid. Prøvde som regel å spise sunt selvfølgelig, men ikke mer enn det en «average person» trolig gjør. Og utrolig nok så gikk jeg ned i vekt. Ikke spesielt sakte en gang. Ikke keto-temp, nei, men likevel, jeg spiste pizza ukentlig og koste meg når jeg følte for det. 8 kg gikk jeg ned i løpet av det halvåret. Jeg gikk fra litt overvektig, til nå å ha en bmi sommer ca midt på skalaen.(er ganske lav) i dag så har jeg en kropp som er sunn, frisk og normalvektig. Og enda bedre, jeg har rettet opp forholdet mitt til mat, og kan spise hva jeg vil uten å overspise, ha dårlig samvittighet, eller ekskludere matgrupper. Har også opprettholdt vekta siden jeg nådde idealvekta i juni i fjor. Det er helt ærlig så fantastisk at jeg har lyst til å grine. Uansett, lykke til, hva nå enn du velger å gjøre! Og om motivasjonen skulle skrante, du blir sliten eller lei , elle beste vil ha en banan ffs(cravet utrolig nok banan da jeg var keto), så kan du lese litt litteratur og se videoer om konseptet intuitive eating. Den dagen du slutter på duetter og slankekurer, er dagen du blir fri, fra både vektproblemer og ditt eget hode. Tror det eller ei.<3

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:49

Sara: Hei Sara! Tusen hjertelig takk for et så langt og gjennomtenkt svar. Vet ikke hvordan jeg skal gi et svar som er verdig denne teksten, men jeg må nesten gjøre det enkelt!
Denne dietten er noe jeg bare prøver meg på, hvis det ikke er noe for meg så slutter jeg. Jeg sliter ikke med psyke osv. i forhold til kosthold, og tar ikke dette så seriøst. Nå prøver jeg å gå ned litt i vekt de neste mnd, slik at jeg blir litt lettere i kroppen og kan begynne å trene. Deretter introduserer jeg (sunne) karbohydrater tilbake i kostholdet, hvis det er noe jeg ønsker :-) Jeg bryr meg ikke noe om å skuffe meg selv, jeg er allerede imponert over mengden brokkoli jeg har puttet i kroppen. Uansett hvordan dette går så ender jeg med et bedre kosthold enn da jeg startet!

Manjana

11.03.2018 kl.11:19

Det handler ikke om MENGDE/kalorier som mange hevder (google set point theory). Ingen kan styre kaloriinntaket sitt med viljestyrke alene hele livet. Det handler om KVALITET på matvarene. Matvarer med ingredienser du kan se & uttale, eller mat som ER ingredienser, ikke HAR ingredienser. I ditt tilfelle ekstra viktig å ha et blodsukkervennlig kosthold, og det betyr som du sier å ikke spise havregrøt til frokost. Du er absolutt inne på noe her kristianehhh 😚 hilsen masterstudent i samfunnsernæring 🤓

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:02

Manjana: Helt enig! Andre skal selvfølgelig å ha sine meninger, men dette er egentlig ganske logisk. Ketogen diett var tross alt normalen for bare noen hundre år siden. Tusen takk <333

Sara

11.03.2018 kl.14:39

Heier på deg Kristiane! Jeg er veldig takknemlig for at du velger å dele dette med snillefamilien <3 Synes du skriver veldig bra, både humoristisk og tankevekkende.

Stor klem til deg

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:01

Sara: Tusen takk Sara! Glad for å høre at du oppfatter ordene mine slik de er ment <3

Hanne

11.03.2018 kl.22:28

Hei! Jeg har spist keto i over 1 år nå. Det fungerer bra mot min epilepsi, men fy å lei jeg kan bli til tider av måltidsplanlegging og alle begrensninger sosialt. Helt ærlig tror jeg aldri jeg hadde brukt denne dietten for å slanke meg... og noen risikerer også å legge på seg. Kalorier, vet du. Det er veldig viktig at du følges opp av lege med blodprøver og diverse. Dette er ikke et fullverdig kosthold så kosttilskudd er viktig. Du bør også drikke minimum 1 1/2 væske om dagen pga. fare for å utvikle nyrestein+ få i deg nok salt. Når det er sagt vil forhåpenligvis oppleve klarere hode, finere hud og bedre søvn....ja, i tillegg til ønsket vektnedgang. (spes. i begynnelsen, men da er det væske som skilles ut).. Lykke til!! Dietten er til å leve med altså, maten er god og ren...

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:42

Hanne: Tusen takk for omtanken og lykkeønskninger! Jeg spiser ekstra salt, en haug med kosttilskudd, eplecider eddik, nok kalium for å rense vekk fett fra leveren osv. På en uke har jeg mistet to kilo i vannvekt, regner med å miste 1-1.5-2 til. Jeg har lagt ned et høyt antall timer i research (som med alt annet) så føler at jeg har gode forutsetninger for å takle det som måtte komme :-)

Julie

12.03.2018 kl.13:04

Synes det er litt skummelt det du sier med å være normalvektig. At du har mange kilo igjen før du er der. Disclaimere eller ei, dette er ikke bra å skrive.

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:35

Julie: Det eneste som kan være skummelt er at folk ikke vet noe om kroppen min, og oppfatter meg som slank på nett. Og jeg har ikke tenkt til å poste noe bilde for å tilfredstille et behov folk har for å vite heller. Nettet vil alltid være proppet med informasjon om kosthold, og det finnes youtubere med opp til en million følgere som poster utelukkende om keto. Det er også vanlig med lavkarbo kosthold i Sverige :-)

Birgitte

12.03.2018 kl.14:26

Er veldig nysgjerrig på hvorfor du velger å gå fra å spise "pølse i brød hver dag" som du skriver selv, til å gå på denne dietten som tydeligvis krever ganske mye? Ville det ikke vært enklere med en litt mindre "drastisk" endring i kostveiledning?

Kristiane Aateigen

12.03.2018 kl.17:27

Birgitte: Hei Birgitte! Jeg opplever ikke dette kostholdet som krevende og drastisk :-)

Pernille

12.03.2018 kl.22:55

Heisann,

Først vil jeg si at jeg er imponert over hvordan du "takler" de som forsøker å belære deg i kommentarfeltet ovenfor. Jeg kjente jeg ble provosert og snakket høyt til de her jeg sitter og leser gjennom til folk som forsøker å belære andre om ting de ikke kjenner til.

Jeg har selv akkurat begynt på en reise på ketogent kosthold og er som deg veldig fornøyd så langt. Jeg har alltid slitt med å være noen størrelser større enn alle andre rundt meg, til tross for at jeg drev med idrett på høyt nivå da jeg var yngre og er oppvokst med et sunnere kosthold enn de fleste (ut i fra min erfaring hos venner og bekjente) hjemmefra. Jeg har som deg gjort mye research rundt dette, og lest en del bøker om det, og nå går jeg gjennom dette med oppfølging av en ernæringsfysiolog. Kan anbefale deg å sjekke ut bøkene til Dr. Sofie Hexeberg ;)

En av mine største utfordringer ved denne reisen min er at de fleste rundt meg er veldig kritisk til det fordi man kutter såpass drastisk ned på karbohydratene, men de glemmer nettopp det at de fleste karbohydratene vi får i oss i dag er ikke naturlig og heller ikke noe mennesket har spist før på midten av 1900-tallet. Det er ikke før diverse myndigheter og andre instanser har gått ut og sagt at fett er grunnen til blant annet hjerte- og karsykdommer, man har fått et ekstremt høyt tilbud av prossessert mat som inneholder mye sukker og unaturlige karbohydrater samt unaturlig fett. Og det er når et "low fat - high carb" kosthold ble normen i den vestlige delen av verden ble normalen at vi opplever fedmeepedimier og at folk sliter med livsstilssykdommer. For å ikke skyte meg selv i foten her, så er jeg også gjøre det klart at jeg er klar over at vi er i mindre aktivitet og sitter mer stille enn tidligere også og at dette også er en åpenbar grunn til dette.

Jeg er blitt veldig opptatt av å spise naturlig og ren mat. Som de over her nevner så er det en livsstilendring som er varig, men det er nettopp det at å pøse på med masseprodusert mat og godteri er ikke naturlig og de fleste kropper er ikke lagt for å kunne takle det. Når jeg endelig kommer ned til min ønsket størrelse, så vil jeg begynne å tillegge flere karbohydrater i kosten min, men da i form av grønnsaker som poteter, grovbrød og andre sunne karbohydrater, og da stoppe ved X gram karbohydrater om dagen. Ved å gjøre dette gradvis så finner man ut av hvor mye kroppen tåler og når man må gi seg med karbohydratene i hverdagen før man begynner å legge på seg igjen.

I tillegg til dette vil jeg si at det ikke er kun ved epilepsi det er medisinsk anbefalt å spise et ketogent kosthold, men også ved flere andre sykdommer som feks diabetes. Dette er kanskje ikke spesielt utbredt i Norge, men over store andre deler av verden er en ketogen kost et viktig medisinsk virkemiddel for at folk kan leve enklere med kroniske sykdommer.

Dette ble kanskje ett litt mer belærende innlegg enn jeg hadde tenkt til, men jeg blir veldig fort engasjert når det gjelder dette, og heier på folk som ønsker å opplyse nordmenn om temaet!

Ønsker deg lykke til og gleder meg til å følge med på hvordan dette går for deg!

Tina

13.03.2018 kl.22:17

For noen sykt irriterende bedrevitere oppi her! :-D Lol... Jeg hadde lavkarbolivsstil i sommer (litt snillere enn streng keto), og er supergira på å starte med det igjen nå! Håper du trives med det! Egg, bacon, ost, kylling, dressing og masse mer, deilig, ren mat hver eneste dag!! Det som er kult er at søtsuget forsvinner fordi man spiser så masse deilig mat. Håper du fortsetter å skrive med om dette + litt oppskrifter på tross av alle de over her! Gleder meg til å følge deg på reisen. Klem! Ps, klarer du deg uten ris i tikka mon tro? :-) <3

H

16.03.2018 kl.10:45

Jeg fikk et mye bedre og sunnere (avslappet) forhold til mat da jeg oppdaget lavkarbo/steinalder-/tradisjonskost for noen år siden. Det var så deilig å endelig føle seg mett og tilfreds etter et måltid! Migrene, eksem og dårlig søvn forsvant. Bedre fokus som student og mindre brain fog. Gikk fra å være et sukkermonster til å ikke ha lyst på noe godis på over et år! Skjønte endelig at kalori inn-kalori ut er en evig bløff, som mye annet relatert! Å følge de offentlige kostholdsrådene var for meg et stort hysteri om magert og sukkerfritt, konstant sulten og stresset for når tid neste måltid ble. Det vekket interesse for ernæringsstudie og jeg er så fornøyd med at skolen ikke promoterer de offentlige rådene, men heller vil at man skal komme frem til det man selv mener er den beste kostholdsfilosofien.

Det vil alltid være noen som mener noe annet, du gjør bare det du føler er best for deg! Heia snille-gucci <3 Kos deg med all den digge maten

Skriv en ny kommentar

Kristiane Aateigen

Kristiane Aateigen

26, Lillehammer

Kategorier

Arkiv