Budapest

Budapest er en blanding av falleferdig og sjarmerende. Det er min sweet spot i livet. 

Malingen flasser, kontanter er fortsatt høyst relevant og jeg elsker å være steder som ikke er så høyteknologiske som Norge. 

Byen er delt inn i to hoveddeler, Buda og Pest. Pest er sentrum der det meste skjer, mens Buda ligger på den andre siden av broene sammen med de mektigste severdighetene som Buda Castle og Fisherman’s Bastion.

Processed with VSCO with f1 preset

Her er en samling av mine erfaringer og tips:

Transport:

Last ned appen FoTaxi og bestill taxi igjennom den hele reisen så er det billig af. Vi stoppet en taxi som turister EN gang og han tok 300% mer for turen! Altså hele 120 kr i stedet for 30 kr. Ellers var jeg 100% avhengig av transport-funksjonen i Google Maps. I tillegg lastet jeg ned dette kartet som viser en oversikt over metro og trikk, som går hvert 3-10 min. 

Mat:

Husk å alltid bestille bord i Budapest!

 • Den meksikanske restauranten Iguana er den beste og rauseste mexen jeg har vært på i mitt liv. Jeg spiste quesadilla (eh whats new) men vi bestilte også Iguana 5 Amigos (House salsa, chipotle salsa, chili con queso, sour cream and guacamole served with a basket of chips)  og DET MÅ DU GJØRE OXO. Sjukt generøse greier og den beste salsaen i mitt liv.
 • Jeg spiste Parma / Parmesan / Ruccola pizza på Pizza Italiano på Batthyany tre ganger og det sier vel alt. 
 • Ellers vil jeg anbefale å dra til Gozsdu Udvar som er mat-passasjen i byen med x antall restauranter og cafeer. Der ligger Vicky Barcelona for de som elsker tapas.
 • For en sick utsikt over basilikaen, sjekk ut baren på toppen av Aria Hotel.
 • Gelarto Rosa lager is-roser med gelato! Insta-vennlig. 
 • Det er vanlig å tipse 10%

 

Shopping: Spar deg. Det koster det samme som i Norge og er helt ræva. Jeg gikk igjennom hele West End og Mammut uten å finne 1 ting. MEN! Gå gjerne innom et apotek og hamstre intimprodukter og sjekk ut de billige sminkemerkene (amerikanske, britiske osv.) som vi ikke har i Norge!

Vaci Street er en lang hovedgate med shopping og restauranter, vil absolutt anbefale å gå hele for den var kos.

Bo:

Under en uke vil jeg anbefale å bo på Pest siden, der det meste skjer. Men jeg elsket å bo på Buda siden for jeg fikk aldri nok av utsikten mot parliamentet. På Buda siden burde man bo ved Batthyany som er nærmeste metrostoppet ved vannet mot Pest. 

Random kule tips:

 • Buda Castle: Ikke ta den lille trikken opp. Gå sørover fra hovedinngangen og gå opp borgen derfra, da er veien slak og utrolig kos. Hvis du er lat og vil opp gratis så er det også en vanlig heis ved den sørlige inngangen.
 • Broene: Jeg vil anbefale å gå over alle broene fordi utsikten er drastisk forskjellig fra hver enkelt. Med alle så mener jeg de tre som ligger nære hverandre. Tenk litt over hva du vil se og hvilken side du burde gå på deretter så du faktisk får riktig utsikt, for det er ikke bare et enkelt gangfelt for å krysse veien når du først har gått til feil side. Det går trikker rett opp og ned på hver side av Donau så man kommer seg enkelt frem til broene. 
 • Hvis du setter like pris på utsikter, lys og stemning som meg kan du stå midt på Széchenyi Chain Bridge når solen går ned. Tidspunktet for det finner du i vær-appen på telefonen, eller Google det. 
 • Parlamentet: Ta metro til Batthyany for å se parlamentet! Jeg ville sett det både på dagen og om kvelden, så mitt forslag er å dra dit litt over en time før solnedgang, ta en parma pizza på Pizza Italiano og gå ut igjen når det straks er solnedgang.
 • Gå opp i St. Stephens Basilica! Og for en kul utsikt over kirken, fortsett å gå rett nedover gaten vekk fra den.
   

Processed with VSCO with c1 preset

Massasje: 

Hvis du vil ha en behagelig massasje for å slappe av så tar du swedish massage. Men det er ikke sånn jeg leker spa. Jeg går inn med en følelse av at jeg gleder meg til å nesten dø for deretter å føle meg best etterpå. Spa er veldig billig der, jeg betalte 300 for 30 min fotmassasje og 60 min thai, og 400 kroner for 90 minutter bali massasje.

Lian Thai Massage & Spa – Pest siden

Først prøvde jeg Thai massage, som endte opp med å være feil type helvete i forhold til mitt behov. Jeg skulle googlet dette nøyere fordi THAI MASSAGE innebærer som dere kanskje vet ikke olje, men man ligger i en pysj og blir trykket på så hardt de klarer. Det gjorde vondt. Jeg bet tennene så hardt sammen at de burde vært knust. Det hjalp sikkert mot mye rart men ikke knutene i skulderbladene til denne IT studenten.

5 Elements Massage – Buda siden

Dagen etter hadde jeg educated myself guuurl, og gikk hit og ba om den dypeste tissue massasjen aka verste torturmetoden de kunne tilby. “Bali massas fo you.” Bali? Jeg har bodd på Bali! Nærmere bestemt akkurat i Jimbaran der massøsen min var fra. Men det var i denne salongen jeg fant min type inferno. Jeg tåler fryktelig mye når det er smerte jeg har bedt om, men dude. Tårer rant, tenner knuste, det var latter av smerte, ett hyl av ren terror, blodsmak i munnen og halve kongeriket. På et tidspunkt måtte jeg i sjokk be henne stoppe da jeg var 98% sikker på at jeg hadde hjerteinfarkt. Men målet var å dra derfra med en rygg mør som carpaccio (les: rå biff.) Dagen etter kunne blåmerkene fortelle verden hvor jeg hadde blitt fikset og ødelagt samtidig. Uansett hva slags massasje du er ute etter: DRA TIL DISSE DAMENE. THEY FIX U. 

OBS:

Ungarere kan oppfattes som litt småfrekke. Bare vær klar over det og ikke la en servitør eller ti som himler med øynene når du spør om noe ødelegge middagen. Jeg har ikke opplevd at service eller engelsk er utbredt Budapest.

OBS 2:

Man kan føle seg skikkelig fortapt i starten hvis man ikke har kontanter! Ta ut på flyplassen! 

En av de beste feriene i mitt liv, anbefales tusen prosent.

2 kommentarer

Siste innlegg