Male selv? U can do it

annonse for maxbo, vb sted å handle maling og utstyr

Har du tenkt over hvor mye fargene på veggene har å si for stemning, humør og trivsel?

De har alt å si, spør du meg.

Jeg har hatt lyst til å pusse opp gjesterommet lenge, men for meg som aldri har malt noe har terskelen for å gjøre det selv vært høy. Om jeg skulle ventet på hjelp fra samboeren min hadde det ikke blitt gjort. Så når Maxbo utfordret meg til å male et rom alene, kun ved hjelp fra dem, sa jeg ja sporenstreks.

Hele prosessen, fra besøk i butikk til ferdigmalt rom, tok kun en dag.

Dette var et klassisk tilfelle av ”dette var jo ikke vanskelig eller noe særlig tidskrevende, hvorfor har jeg ikke gjort det for lenge siden.”

Jeg har notert litt tanker rundt prosessen og hvilke produkter jeg fikk bruk for.

Før

Før man begynner er det greit å ta mål av rommet for å vite hvor mye maling og maskeringstape du trenger. Hva slags overflate skal du male på? Må du gjøre noe med den? Påvirker den valg av maling? Påvirker romtypen (helsevennlig maling, våtromsmaling) hvilken type du burde velge? Må du sparkle hull?

For å få svar på disse spørsmålene kan du blant annet:

 • Spørre i butikk, det var uten tvil der jeg lærte mest og fikk svar på alle mine spesifikke spørsmål
 • Sjekke Maxbo.no, hvor de for eks. har en artikkel som heter ”Valg av maling”
 • Ringe Maxbo på 21958146
 • Sende mail på nettsiden
 • Google is ur friend

Deretter kan du begynne å vurdere fargevalg

Jeg vil anbefale å sjekke ut Jotun sine fargekart, og i appen deres kan man bruke virtual reality for å se hvordan den kan komme til å se ut på veggen. Ta denne funksjonen med en klype salt, men det funket greit i de tilfellene hvor jeg ville se fargene over større flater.

Jeg foretrekker lyse grønne og nøytrale beige toner, så valget av fargeprøver falt fort på Pale Linden og Washed Linen. Vi har nå førstnevnte i stua og sistnevnte på begge soverommene. Perfekte farger for de som ønsker farge på veggen men er redd for at det skal bli mørkere i rommet (meg).

Det er viktig å huske på at en farge kan se svært forskjellig ut på fargekart, i butikk, i boks, nymalt og i forskjellig lys. Avhengig av lyset kan den se lysere, mørkere, kaldere eller varmere ut enn du trodde, så fargeprøver er viktige.

Hvordan gå frem for å velge farge: https://www.maxbo.no/tips-og-inspirasjon/maling/velge-farge-hvordan-gar-du-frem

Slik velger du riktig maling: https://www.maxbo.no/tips-og-inspirasjon/maling/slik-velger-du-riktig-maling-til-ditt-prosjekt

Leie av sykkel i oslo

En hel del kilos maling og utstyr kan bli tungt, men på Maxbo Sinsen er det mulig å låne el-sykkel helt gratis i to timer om man handler i butikken! Så koster det 149 kr per time etter disse to timene. Man kan ringe Kundeservice for å booke elsykkel på forhånd eller man kan komme til butikken å booke der. All utlån/utleie forutsette at du handler samme dag.

En liten huskeliste med produkter

Pensel eller malerull? En YouTube video som kan hjelpe deg med valget

Hvordan male prøver

 1. Velg ut de fargene du ønsker på butikken, prøvene er ½ L og koster ikke stort (fra 40,90 til 64,50, avhenger av merke type maling)
 2. Vask veggen før du maler prøvene
 3. Mal ca. 1 kvm på den lyseste veggen i rommet, gjerne to strøk
 4. Ikke mal prøvene rett ved siden av hverandre, etterlat litt rom
 5. La malingen tørke ordentlig, den vil se lysere ut når den er våt
 6. Fargen kan se helt annerledes ut i fargekartet og på veggen. Avhengig av dagslys og lyset inne kan den se mørkere, lysere, kaldere eller varmere ut hjemme hos deg.
 7. Pass på at fargen matcher gulvet på en flatterende måte. Evt. legg nytt gulv, Mabxo kan hjelpe deg med det også 🙂

Hvordan forberede og male en vegg

Når man først har all kunnskapen og redskapene er selve maleprosessen enkel, men det tar litt tid.

Vask alle overflater som skal males da fett og støv kan blø igjennom eller sørge for at malingen ikke fester seg skikkelig.

Masker lister, gulv, tak, dørkarmer, lysbrytere og strømuttak. Ikke undervurder hvor lang tid grundig maskering tar, det kan fort ta et par timer. Hvorfor grundig? Det er bedre å bruke noen sekunder ekstra på maskering enn mange minutter på å fikse søl. Legg to lag med tape ved siden av hverandre så du ikke trenger å være forsiktig med kost og rulle etterpå. Bruk malerfolie eller malerfilt for å beskytte gulvet. Min erfaring er at det burde legges absolutt overalt, men så var jeg en overraskende lite grasiøs maler.

Video: Hvordan maskere lister

Begynn med å male alle ytterkantene av veggen med skråpensel og en mindre rulle først, slik at du enkelt kan gå over hele veggen med forlengerskaft uten å tenke på detaljer etterpå.

Pass på å ha godt med maling på rulla, men ikke så mye at det drypper. Om du maler i store strøk sparer du energi og musklene dine.

Video: Hvordan male vegg

La første strøk tørke i to timer før du maler et nytt lag. La det andre laget tørke i ca. to timer før du drar maskeringstapen sakte av i 45 graders vinkel ut fra veggen. Å dra tapen av på denne måten, i vinkel og mens malingen ikke er helt tørr, minsker sjansen for at tapen sitter fast eller drar av flak med maling. Etter lag to har tørket i ca. to-tre timer kan du sjekke om det er tørt nok til å begynne å maskere for å male listene. La listene tørke i en og en halv til to timer og dra av resten av maskeringstapen. La rommet få tørke i fred og nyt ditt nye liv i bedre omgivelser.

Video av prosessen:

NORMAL JULEKALENDER

annonse

Selveste verdens beste butikk Normal har latt meg sette sammen to forslag til julekalender under 500 kroner!

Jeg har laget en til kvinner og en til menn, men vil si at begge endte opp ganske unisex (?) bortsett fra et par produkter, så her er det bare å ta inspirasjon fra begge! Mine kalendere diskriminerer ei og passer til alle typer kjønn man identifiserer seg som.

Til kvinner

Jeg har vel fire slike hårbånd nå, for jeg bruker dem hver dag når jeg sminker meg for å ikke få vann eller sminke i hårlinjen. Festes med borrelås bak og de absorberer fukt godt.
Hair band 30 kroner

Pukka te med kamille, vanilje og honning
Jeg valgte denne smaken fordi kamille har medisinske egenskaper. Det er blant annet smertelindrende, beroligende og bra for søvn og fordøyelse.
Te 39 kroner, denne kan også fordeles på to luker da den inneholder 20 poser med te

Verdens beste tamponger fra O.B. med applikator. Etter min mening mye bedre enn Tampax og prisen er mye lavere enn lignende produkter i matbutikker!
Tamponger 19 kroner

Ultra Soft Kleenex er et must i livet og leiligheten. Når neser og andre steder på kroppen er så såre at mykt dopapir føles som sandpapir er det godt å ha silkemykt papir tilgjengelig.
Kleenex 15 kroner

Den flate desinfiserende håndsprayen tar lite plass og er enkel å ha med selv i en liten veske eller taske
Antibac 15 kroner

Selv om man ikke kan å sy er det viktig å ha muligheten til å feste løse knapper, hemper og tråder uten ekstern hjelp!
Sy-kit 25 kroner

Oppbevaringspose med vakuumfunksjon kan spare deg mye plass både hjemme og på reise. Du trenger kun støvsuger for å trekke ut luften. Veldig praktisk til oppbevaring i bod da de beskytter mot støv, lukt og fukt.
Vakuumpose 18 kroner

Normal har utrolig mange deodoranter til snill pris, denne er i spray-form og tørker raskt
Nivea quick dry deo 22 kroner

De har også mange produkter for såre lepper, men jeg har valgt Carmex fordi det er en leppepomade som faktisk trekker inn og fukter, aka funker! Kommer også i krukke og på tube, men valgte stick-form da det er mest praktisk.
Carmex 28 kroner

Normal har et stort utvalg av fine strikker med stoff, noe jeg samler på. Min favoritt er denne i marineblå
Strikk 22 kroner

Strikker i forskjellige størrelser og farger som er veldig flatterende til blond / sjampanje / lysebrunt hår!
Strikker 18 kroner

Satin Care Sensitive barberingsskum i liten og praktisk pakning til snill pris
Barberskum 18 kroner 

Verdens nest beste sjokolade etter melkesjokolade med Kvikk Lunsj
Smash 20 kroner

Garnier Moisture Bomb Tissue Mask for dehydrert hud passer til alle hudtyper. Hvem trenger ikke fukt i desember?
Ansiktsmaske 25 kroner

Simple øyesminkefjerner svir ikke i øynene, fjerner vannfast maskara og passer til sensitiv hud
Øyesminkefjerner 35 kr

Neglebørste til å skrubbe hendene med. Fingertuppene utsettes for så mangt i løpet av en dag, sis.
Neglekost 13 kroner

Estetisk appellerende håndsåpe som kan passe inn på og pynte opp de fleste bad og kjøkken. Kommer med forskjellige navn på byer.
Oslo håndsåpe 20 kroner

Siden jeg oppdaget klemmer til poser har jeg ikke surret sammen eller knytt en eneste pose!
Poseklemmer 10 kroner

Vaskeposer er perfekte til å vaske ting du er litt redd for. Spesielt delikate topper, gensere og kjoler. Når jeg vasker plagg av ull, silke / viskose eller sko i maskinen har jeg dem alltid i vaskeposer.
Vaskeposer 18 kroner

WD40 ”Water Displacement, 40th formula” er et produkt jeg nå har skrevet om sikkert fem ganger fordi det er nødvendig i alle hjem og ethvert starter kit for selvstendige og uavhengige kvinner og menn. WD40 fikser knirkete dører og andre mekanismer som trenger smøring, fjerner rust og fikser livet på 100 andre måter
WD40 24 kroner

Simple Exfoliating Wipes for sensitiv hud 25 kroner

Sokker 20 kroner

Nesquick frokostblanding 10 kroner

Bomullspads 14 kroner

Til menn

Praktiske deowipes on the go er perfekte etter trening, på tur, eller hvis terskelen for å ta en dusj er litt for høy
Deowipes 7 kroner

Livets flekkfjerner! Putt litt Vanish på flekken, la plagget hvile i noen min og vask for hånd eller i maskinen. Kanskje et produkt gutter ikke går ut og kjøper seg selv uansett hvor mye de trenger det
Vanish 35 kroner

Den flate desinfiserende håndsprayen tar lite plass og er enkel å ha med selv i en liten veske eller taske
15 kroner

Selv om man ikke kan å sy er det viktig å ha muligheten til å feste løse knapper, hemper og tråder uten ekstern hjelp!
Sy-kit 25 kroner

Oppbevaringspose med vakuumfunksjon kan spare deg mye plass både hjemme og på reise. Du trenger kun støvsuger for å trekke ut luften. Veldig praktisk til oppbevaring i bod da de beskytter mot støv, lukt og fukt.
Vakuumpose 18 kroner

Treat yoself / yo man / yo son / yo brother / yo father / yo friend
Mud mask 15

Normal har et stort utvalg av hygieneprodukter for menn!

Head and Shoulders 25 kroner
Engangshøvler med tre blader og cover 13 kroner
Gillette Sensitive 17 kroner
Dove Deodorant 25 kroner
My Nailclipper 19 kroner
Praktisk tanntråd som gjør at man får lyst til å opprettholde munnhygiene 28 kroner
Tannbørste 20 kroner
Tannkrem 24 kroner

De har også mange produkter for såre lepper, men jeg har valgt Carmex fordi det er en leppepomade som faktisk trekker inn og fukter, aka funker! Kommer også i krukke og på tube, men valgte stick-form da det er mest praktisk.
Carmex 28 kroner

Verdens beste sjokolade til snill pris
Smash 20 kroner

Estetisk appellerende håndsåpe som kan passe inn på og pynte opp de fleste bad og kjøkken. Kommer med forskjellige navn på byer.
New York håndsåpe 20 kroner

Når menn (og kvinner) har en sånn lille spray på badet er det alltid pluss i boken. Hensynsfullt ovenfor gjester. ”Dette er et møblert hjem” tenker jeg da.
Fresh Breeze spray til badet 16 kroner

Bakepapir fordi .. gutter og pizza = sant? Sant?
Bakepapir i ark 11 kroner

XL isterninger som bruker mye lengre tid på å smelte!
14 kroner

Vaskeposer er perfekte til å vaske ting du er litt redd for. Spesielt delikate plagg som ullgensere og skjorter. Når jeg vasker plagg av ull, silke / viskose eller sko i maskinen har jeg dem alltid i vaskeposer.
Vaskeposer 18 kroner

Nesquick fokostblanding 10 kroner

Kinder Hippo sjokolade 28 kroner

WD40 ”Water Displacement, 40th formula” er et produkt jeg nå har skrevet om sikkert fem ganger fordi det er nødvendig i alle hjem og ethvert starter kit for selvstendige og uavhengige kvinner og menn. WD40 fikser knirkete dører og andre mekanismer som trenger smøring, fjerner rust og fikser livet på 100 andre måter.
WD40 24 kroner