Solspørsmål

Annonse: Tusen takk til @taxfreehanne som har hjulpet til med å svare på alle spørsmål om sol og solprodukter!!!!! Hanne er ansvarlig for opplæring innen solpleie hos Tax Free Norge. Hun er en super ærlig og herlig sjel som ikke har vært redd for å si ifra om produkter og egenskaper ved dem som hun ikke har troa på. Jeg har nørdet solkrem med henne i et par mnd nå, håper dere lærer noe av resultatet!

Hva er forskjellen på UVA og UVB?

  • Huskeregel: UVA (A for aldring) UVB (B for brent/brun)
  • UVA er de hissigste strålene som trenger gjennom ozonlaget, skyer, glass, ruten på bilen osv, og de trekker lenger ned i huden enn UVB stråler. Collagen og elastin (det som holder huden fast) brytes ned av UVA.
  • UVB stoppes noe av ozonlaget, skyer, glass osv.
  • UVB stråler skader hudcellene og forårsaker hudkreft (nyere forskning viser også at UVA bidrar til dette)
  • Tallet på solkremen indikerer UVB beskyttelse, og når “UVA” er ringet rundt på pakningen betyr det at solkremen inneholder minst 1/3 av tallet i UVA faktor. Det vil si at en faktor 15 må inneholde minst faktor 5 i UVA. P20 solkremene er fantastiske på UVA beskyttelse, de har fem stjerner (ultra), noe som tilsvarer 90-100% av UVB beskyttelsen

Trenger man solbeskyttelse i 12 grader og overskyet?

  • Det kommer an på hva UV-indeksen viser, hva hudtypen din er, og hvor lenge du har tenkt å være ute. Man vil antageligvis ikke bli solbrent og øke faren for hudkreft om man ikke beskytter seg, skyer (avhengig av hvor tette de er) stopper mye av UVB-strålene fra solen. Noe kommer allikevel gjennom slik at om har problemer med pigmentflekker for eksempel bør du beskytte huden også når det er overskyet og UV-indeksen er lavere. MEN 100% prosent av UVA-strålene går gjennom skyene og påvirker huden vår på et dypere nivå. UVA-strålene bryter ned fibrene i huden slik at vi ser eldre ut raskere og forskning viser at det kan også være en sammenheng mellom UV-stråling og kreft også.

Er det merkbar forskjell på SPF 30 og 50?

  • Ja, avhengig av hvor sterk solen er, hvilken hudtype du har og hvor lenge du har tenkt å være ute. Om solen er på sitt sterkeste og du har en hudtype 2 (typisk norsk) kan du være ute i 5 timer før du blir solbrent om du bruker SPF 30, 8,3 timer om du bruker SPF 50. Vel og merke om du bruker solkremen riktig. Har du av de lyseste hudtonene som alltid blir brent, kan du være ute i solen 2,5 timer med SPF 30 uten å bli brent, 4 timer om du bruker SPF 50. Altså, om du har en hudtype 1 ELLER ⅔ og skal være ute HELE dagen er forskjellen akkurat stor nok slik at det lønner seg å velge SPF 50. Husk også at landskapet rundt reflekterer lyset, slik at om du f.eks er i Thailand (der UV-indeksen jevnt på det aller høyeste) og i tillegg bruker en dag på båt, reflekterer vannet 20-30% av UV-strålene slik at huden blir ekstra eksponert og tiden før du blir solbrent forkortes.

Hvor sterk solfaktor er nødvendig dersom man sjeldent blir brent uten?

  • Hvor lang tid det tar før du blir solbrent forteller hvilken hudtype du har. Om du sjeldent blir brent når UV-indeksen er høy betyr det kanskje at du har en hudtype 3-6. Allikevel bør du beskytte huden om du skal være ute lenge der solen er sterk, spesielt om du ikke har vært eksponert for sterk sol på en stund. Det må også nevnes at huden er brent lenge før den bli illrød, varm og har blemmer. Skadene i huden har begynt å ta form FØR huden blir varm og rød. Rødheten og varmen er alarmsystemet til huden som har gått av og forteller oss at huden er i gang med å forsøke å reparere seg selv.

Hvordan unngår man soleksem?

  • Det er vanskelig å unngå soleksem. Det er allikevel noen ting man kan gjøre for å minske risikoen. Når du skal begynne å eksponere huden for sol igjen om våren, gjør det SVÆRT gradvis samtidig som du bruker HØY solfaktor. Vær i solen først 10 minutter en dag, om det går bra, prøv 10 minutter neste dag igjen, så 15 minutter neste dag, osv osv. Men bruk samtidig solkrem med solfaktor 50 og velg solkremer som er tilpasset hud som ofte utvikler soleksem, som ikke inneholder ingredienser som trigger symptomene. Dekk til huden med klær om du må være ute i solen utover de 10 minuttene i starten av våren.
  • Alle solkremer fra La Roche-Posay er laget for sensitiv hud og soleksem, også de for kropp. I tillegg Piz Buins Allergy serie og Delicate fra Lancaster.

Er de billige solkremene skadelige å bruke?

  • Her i Norge og innenfor EU er det strenge regler for kosmetikk og spesifikt solbeskyttelse som selges. Som leverandør er det en rekke ting man ikke har lov å hevde uten bevis, som solfaktor og vannresistanse. MEN når vi leser av en SPF på et produkt forteller ikke det oss hvor fotostabile filtrene er (altså hvor lenge de faktisk varer på huden) og vi vet ingenting om andre egenskaper. Det vil si at kremen har den gitte beskyttelsen i det du smører deg, men hvor lenge varer den egentlig på? Er den vannresistent? Har den en god UVA-beskyttelse? Er den mild mot huden, havet og miljøet generelt? Det må vi lese oss til og sjekke på andre måter. Men om det står på en krem at den er vannresistent og den har UVA-logoen kan vi regne med at det er gjeldene, ref. EU-kommisjonens retningslinjer.

Vil bruk av faktor 50 på overleppen forhindre pigmentering helt?

  • Nei. Ingen SPF stopper 100% av UV-strålene og det er årsaken til at det på tidlig 2000 tall ble forbudt å markere solkrem som “Sunblock” innenfor EU og i Norge. I tillegg er huden der du har pigmentflekker ekstra ømfintlig for UVB-eksponering. Velg en stift eller krem med SPF 50+ og smør et tykt lag ofte for best mulig beskyttelse mot ytterligere pigmentering. Ellers er det bare skygge og pauser fra solen som hjelper.

Hvilken solkrem er anbefalt til de med akne?

En solkrem for ansiktet som ikke inneholder olje?

  • Solkrem fra Clinique og Clarins er helt uten olje. Ellers er det mange som ikke nødvendigvis er helt uten olje, men de er non-comedogenic = tetter ikke porene og er derfor velegnet til fet og uren hud. Eksempler på dette er nevnt i spørsmålet om solkrem for aknehud.

Stemmer det at solkremen man får kjøpt i syden er dårligere enn den her hjemme?

  • Det kommer litt an på hva “syden” er. Så lenge man er innenfor EU følges EU-kommisjonens retningslinjer godt. MEN kjøp i såfall solkrem fra kjente merkevarer, gjerne på apotek og lignende. IKKE på stranda eller små kiosker hvor de har blitt oppbevart i ulike temperaturer osv. Da virker ikke solkremen som den skal, samme hvor kjent merket er.

Stemmer det at solkrem går ut på dato?

  • All kosmetikk har en best før dato, spesielt en holdbarhetstid etter åpning. Det er i såfall markert med et symbol bestående av en åpen krukke med et tall under, f.eks 12 mnd. Etter f.eks 12 mnd er det derfor ikke garantert at UV-filtrene i kremen er like gode som da kremen først ble åpnet, og man bør bytte ut solkremen. Holdbarheten er gyldig når kremen oppbevares riktig, i romtemperatur eller kaldere, med lokket godt på. Dvs. om solkremen har vært med ut i varmen og på stranda vil den bli raskere brutt ned.

Er det sant at hudkreft senere i livet ofte stammer fra solskader fått tidligere i livet?

  • Ja, for hver gang du blir solbrent som barn dobler du sjansen for å utvikle hudkreft da du blir voksen. Det tar tid å utvikle kreft, jo mer hudcellene blir skadet, jo mer nærmer de seg mutasjon og unaturlig celledeling som fører til hudkreft.

Hvor ofte burde man smøre seg?

  • Med de aller fleste solkremer bør man smøre seg på nytt hver andre time. Ingrediensene som utgjør UV-filterne er nemlig ikke fotostabile, dvs. at de brytes ned av varmen og lyset fra solen og virker ikke som de skal etter et par timer. P20 er en av få unntak fordi de har patenterte fotostabile UV-filtre, de varer i opptil 10 timer. MEN P20 må også smøres på nytt etter mye bading, svetting håndkletørking osv.

Hvor godt er man egentlig beskyttet i skyggen?

  • Det er vanskelig å være konkret her, for det er alt ettersom hva som forårsaker skyggen. Er det en parasoll, en bygning eller et tre? Noe stråler vil slippe igjennom for eksempel en parasoll eller mellom løv på et tre, men skygge kan stoppe opp mot 50% av strålingen.
  • https://www.dsa.no/fakta/90114/hva-er-uv-straaling

Er after sun viktig?

En god after sun kan være avgjørende fordi den stopper prosessene som er satt i gang i huden i forbindelse med solbrenthet, slik at skadene ikke blir så store som nødvendig. I tillegg hjelper de med å balansere fuktnivået i huden og er med på å bevare en eventuelt solbrun farge

Hva sier man til svigermødre som nekter å smøre seg?

  • Skjerp deg, jeg vil ikke at du skal dævve av hudkreft. Fortelle henne at for hver gang hun blir solbrent øker hun sjansen for å utvikle hudkreft. Om ikke hudkreft er skremmende, kan du fortelle henne at hun får masse rynker, løs hud og pigmentflekker mye tidligere enn hun må av å ikke bruke solkrem også. Hjelper da lite å være brun om du ser ut som en rosin samtidig? Lancaster sin olje med faktor 30 er et godt triks for de som liker å grille seg. Da føler man at man blir tæn (olje) mens man er greit beskyttet.

Hvilke produkter er best for solbeskyttelse til bleket hår?

Solkrem før eller etter dagkrem?

  • Etter! Eventuelt i stedet for dagkrem.

Burde man alltid bruke høy faktor?

  • Nei, det kommer jo an på hva man er “redd” for. Om UV-indeksen er lav og/eller du ikke skal være mye ute må du ikke bruke en høy faktor for å ikke bli solbrent. Men sliter du for eksempel med pigmentflekker bør du bruke høy SPF alltid, for hver minste eksponering av sol trigger melaninproduksjonen i disse flekkene.

Solbeskyttelse for operasjonsarr?

  • “Ferske” arr bør dekkes med plaster/bandasje/tekstil. Gamle arr bør ha en så høy beskyttelse som mulig, 50+. For mindre arr er stifter helt genialt, da får man virkelig lagt tykt på det som er en litt “rar” hud, arrvevet.

Økologisk stick fra Rudolph Care

Hvor mye sol er for mye?

  • I forhold til huden er det for mye sol det sekundet du begynner å føle deg solbrent. Antageligvis før. For det som er en den vanligste hudtypen (i følge kreftforeningen) her i Norge, er en time eller to i sterk sol i strekk mer enn nok, OM man bruker solkrem i tillegg. Det er mye bedre for huden (spesielt for oss lyse) og eksponeres for sol i små porsjoner, enn mange timer i strekk i løpet av en dag. Å holde på slik vi nordmenn ofte gjør om sommeren her hjemme eller når vi reiser til Syden, ligge i solen å steke i 5-8 timer i strekk hver dag i en uke eller to, er det rene vanvidd, samme hvor høy SPF solkremen har. Det er for mye for huden å takle, og sjansen for at den blir skadet er stor. Det er viktig å porsjonere ut, ta lange pauser i skyggen/inne, bruke solhatt, solbriller og klær for å beskytte hud og helse. Det er jo ikke bare huden vi må tenke på, det er en kjempestor påkjenning for øynene å eksponeres for sol også, og å utsette kroppen og hodet for høy varme lenge er heller ikke bra for helsa.

De mest miljøvennlige solkremene?

  • Se etter de som er svanemerket! De er de beste for miljøet, korallrevene og helsa. Rudolph Care og Avivir er gode eksempler.

Gode veganske solkremer?

  • Avivir er vegansk og svanemerket!
  • Rudolph Care er ikke sertifisert vegansk som Avivir, men innholder “kun” bivoks som noen veganer syns er greit, andre ikke.

Hvor mye solkrem skal man ha i ansiktet?

  • En god teskje!

Solkrem som ikke er skadelig for havet?

  • Alle som er svanemerket er de aller tryggeste. Biotherm Waterlover og La Roche Posay for barn er heller ikke skadelig for korallrevene.

Hvorfor er det mer kreft i Norden hvor det er minst sol?

  • Fordi vi er altså så helt på trynet opptatt av å bli brune og nyte solen når vi først har den. Den vanligste hudtypen her til lands er 2, mange har nok også en lysere type 1, som gjør at vi er særlig utsatt for å utvikle føflekkreft når vi eksponeres for sterk sol. Hudtype kombinert med liten viten eller manglende respekt for solen, gjør at vi er gode på å få oss kreft. De eneste som slår oss på verdensbasis som slår oss er Australia og New Zealand, de har en MYE større respekt for solen enn oss, men de er en gjeng med hudtype 1 briter som er plassert et kontinent med sterk sol året rundt.

Det er mange myter rundt dette å bli brun (solkrem og beskyttelse gjør ikke at du ikke blir brun=myte) og når vi bruker solkrem bruker vi den som regel feil. Vi smører oss ikke hver andre time, etter bad, svetting og håndkletørking, vi bruker for lav SPF i forhold til hvor lenge vi er ute OG vi smører oss med altfor lite solkrem. UANSETT må vi også ta pauser fra sola (særlig midt på dagen), bruke klær, skygge, solhatt og solbriller.

Beste solkrem som ikke svettes vekk?

  • Sport-seriene til Lancaster og alle fra Shiseido er virkelig laget for å tale maksimalt med svette.

https://www.tax-free.no/5110/produkter/1261965/sun-sport-cooling-invisible-body-mist-spf-15/

https://www.tax-free.no/5110/produkter/1372903/sport-invisible-protective-mist-spf-50/

Kropp og ansikt: https://www.tax-free.no/5110/produkter/1300415/suncare-expert-sun-anti-aging-protective-lotion-spf-30/

Burde man bruke C vitamin under solkrem?

  • Jepp, det kan være en god idé. C-vitamin alene styrker hudens motstand mot solen, men sammen med solkrem fungerer de aller best sådan. C-vitamin og ingrediensene i solkrem booster hverandre! I tillegg gjør jo C-vitamin mye annet bra, beskytter mot frie radikaler og reduserer pigmentflekker og synligheten av arr.

Er det stor forskjell på billig og dyr solkrem mtp kvalitet?

  • Det er klart at prisen utgjør en faktisk forskjell, men det er avhenger av hva du forventer av en solkrem. All solkrem med SPF beskytter som anvist med engang du smører deg, men du må kanskje smøre deg oftere for å opprettholde beskyttelsen. Om du er opptatt av konsistens og lukt må du ofte betale noe mer, det samme om du har en hudtype eller hudproblemer som krever spesifikk pleie. Det kan også se ut som om de solkremene som er mildest for miljøet, havet spesifikt og helsen også koster noe mer enn de aller rimeligste. Altså, jo mer en solkrem skal gjøre enn å beskytte i øyeblikket du smører deg, jo mer vil den koste. Men de aller dyreste solkremene koster mye fordi de gjerne gjør mye for huden ved siden av å beskytte rent anti-agingmessig.

Fysisk eller kjemisk? Hva betyr egentlig faktorene?

  • En kombo av begge er gjerne det beste! Fysiske filtre ligger på utsiden av huden og filtrerer bort UV-strålene ved å reflektere de bort (slik vi kan se et speil reflekterer bort synlig lys). Fordelen med fysiske filtre er nettopp at de ligger på utsiden av huden å ikke påvirker hudens helse nevneverdig (bortsett fra om du ikke er flink til å vaske den av deg) og den beskytter fra sekundet du tar den på. Ulempen er at den er mer sårbar for ytre påvirkning som vann, klorvann, håndkletørking osv. og at de gjør at solkremen føles tykkere ut på.
  • Kjemiske filtre trekker noe inn i huden og filtrerer bort UV-strålene ved en kjemisk reaksjon som ufarliggjør strålene. Denne prosessen ligner litt på hva melaninet gjør i huden. Kjemiske filter gjør at solkremer ikke blir liggende som klissete gørr på huden. Fordelen med kjemiske filter er nettopp at de ligger trygt i huden vår og varer lenger. Ulempen er at den kan påvirke huden negativt om man er barn, sensitiv eller har allergier. I tillegg tar det litt tid før et kjemisk filter trekker ned i huden dit det skal og før det virker skikkelig, det er derfor vi må smøre oss med solkrem en halvtime før vi skal ut. “Kjemisk” høres nok skummelt ut for noen, men ingrediensen som utgjør et kjemisk filter kan være mildt mot huden, det er reaksjonen i huden navnet henviser til.
  • Det beste er altså en kombinasjon for best mulig beskyttelse, for å få det beste fra to verdener. Små barn, de med sensitiv hud eller allergier bør styre unna kjemiske filter. Velg en solkrem med svanemerke for finne solkrem med absolutt helt “trygge” kjemiske filter.

Flere solkremer lover å beskytte mot forurensning også, er det noe man trenger?

  • Det er klart at vi ikke er veldig plaget av forurensing her hjemme i Norge, men i mange andre land vil det være lurt for å stoppe nedbrytningen av huden og forstoppelser i huden. Men frie radikaler trenger vi beskyttelse fra for å unngå tidlig aldring av huden, derfor er solkrem proppfull av antioksidanter en god idé også her hjemme.

Hvor ofte burde man ta pause fra sola?

  • Med tanke på ikke bare hudens, men hele kroppens helse vil jeg si én gang i timen. Ta uansett en god og lang pause midt på dagen, drikk nok vann i varmen, pass på hodet og øynene.

Er det stor forskjell på solarium og sola?

  • Ja. Norske solarier gir omtrent 5 ganger mer UVA enn hva sola selv gjør når UV-indeksen er på sitt høyeste og omtrent like mye UVB. DVS. at de allerede hissige UVA-strålene, som vi eksponeres for langt mer enn UVB i hverdagen, er femdoblet i solarium som gjør at du bryter ned huden din og eldes mye raskere. Men verst av alt så vet vi i dag at også UVA stråler kan gi hudkreft, ikke bare UVB som vi trodde tidligere.

Jeg er allergisk mot solkrem med kjemisk filter, gode solkremer med fysisk filter?

  • Høres rart ut, er jo ikke alle som er allergener. Kanskje hun/han reagerer på den kjemiske reaksjonen? Samme det, jeg skal kartlegge og se om vi har noen som er 100% fysiske filter, jeg tror vi har en fra Clarins.

Hvor ofte burde man smøre ansiktet / kroppen under normale Oslo-forhold?

  • Det kommer jo an på hva man anser som normale Osloforhold. Om det er på en god sommer vil jeg si hver 2. time. Solkremen brytes ned med en gang det er varmere enn romtemperatur og av sollyset.

Hva forteller solfaktorstyrken meg? Noen sier styrke, andre sier lengde

  • Den forteller jo begge deler. Den forteller om hvor mye av solstrålene som slipper igjennom til hudcellene våre. Ved å slippe inn langt mindre UV-stråler til huden kan vi være lenger ute i solen. Så hvor mye som slipper igjennom forteller oss hvor lenge vi kan være i solen. Vi kan regne oss frem til hvor mye lenger man kan være i solen, men da må du også vite hvilken fototype (hudtype) du er. En hudtype 2 har ca. 10 min i sterk sol før den blir solbrent, da kan vi gange tiden med solfaktor for å se hvor mye lenger man kan være ute i solen: 10 min X SPF15 = 150 min/ 2,5 timer

Hva slags solkrem burde man ha over tatovering?

  • Så høy faktor som mulig, 50+. Også her kan stifter være veldig hendige, om man har mindre tatoveringer.

Skader sola kun om man blir brent?

  • Nei. Jo lysere hud du har, jo mer sliter strålene fra solen ned huden. Hver gang huden blir solbrent (pga eksponering av UVB-stråler)  øker sjansen for at man utvikler hudkreft. I dag viser forskning at også UVA-stråling av huden øker sjansen for å få hudkreft, men vi blir ikke solbrent av at UVA-strålene skader huden vår, fordi det skjer dypere ned i huden. Om man ser bort ifra skadene som kan føre til kreft, skjer alt dette med huden når vi blir eksponert for sol (uten å bli solbrent): kollagen- og elastinfibrene i huden brytes ned slik at vi får rynker og løs hud mye raskere enn om vi ikke hadde vært i solen, man utvikler en tykkere overhud (grovere hud), de fleste utvikler pigmentflekker, skader de små blodårene ytterst i huden osv osv. I tillegg må vi ikke glemme hva vi gjør med øynene våre.

Er det noen steder man burde ha høyere solfaktor enn andre?

  • Områdene som utsetter for mest sol i løpet av en dag bør ha en høyere solfaktor (ansikt, ører, hender, ankler osv), hodet, arr, tatoveringer osv. Men hvorfor ikke bare kjøre en høy SPF over det hele? Kan det egentlig bli for mye?

Solkremtips for gravide? Ansikt / kropp

  • Bruk høy beskyttelse for å unngå hormonelle pigmentflekker! Velg i tillegg solkremer uten de skumleste ingrediensene, velg svanemerket som Rudolph Care!

Er det forskjell på solkrem til barn og voksne?

  • Solkrem til barn inneholder de mildeste type ingrediensene, mindre allergener og består gjerne av mer fysiske filtre som gjør at kremene føles tykkere. I tillegg finnes de kun med høyere SPF fordi barns egne beskyttelse i huden ikke er særlig utviklet.

Tips til solkrem for barn?

  • Se etter svanmerkede produkter for barn, Rudolph Care. Smør ofte! Barn er aktive, de bader mye og tørker seg mye med håndkle. Velg veldig vannresistente solkremer! Smør et tykt nok lag! Gjør det gøy for barn å smøre seg, la de velge solkrem selv og ha sin “egen”. Kanskje de vil ha en som lukter godt eller en som er morsom å spraye på?

Er solkrem hormonforstyrrende?

  • Noen solkremer kan inneholde ingredienser som kan virke hormonforstyrrende. Når det er sagt må vi huske på at grenseverdien for mengden av disse potensielt hormonforstyrrende ingrediensene er høye, dvs. at det er ekstremt lite som er i en solkrem og det må ekstreme mengder til i kroppen for at de skal være hormonforstyrrende. EU og mattilsynet har såpass strenge regler for hva som er lovlig i kosmetikk at vi kan føle oss trygge når vi handler i Norge. Alikevel er det jo gode nyheter at vi finner stadig mindre av disse ingrediensene i kosmetikk og solkrem, bransjen finner tryggere og gode erstatninger de kan bruke i stedet. Om du vil være på den trygge siden vil jeg anbefale å se etter svanemerkede solkremer.

Krem, spray, skum, hva er best?

  • Alt er bra så lenge du bruker de riktig og bruker de ofte nok! Men vær obs på at sprayer kan være utfordrerne å bruke ute i vind!

Kan kroppssolkrem brukes i ansiktet?

Tips for oss som får masse fregner og pigmentflekker i ansiktet?

  • Fregner is a blessing og bare slik huden din pigmenteres genetisk. Pigmentflekker er noe annet og kan “unngås” ved å bruke høy SPF og smøre ofte!

Hvordan behandle store arr i sola?

  • “Ferske” arr bør unngå sol helt (bruk klær) for at huden skal kunne bygge seg opp igjen. Gamle arr kan beskyttes med SPF 50+, smør ofte!

Hva skal man se opp for i en solkrem som kan være kreftfremkallende, hvis det er noe?

  • Det er 32 ingredienser som har vist seg å kunne være hormonforstyrrende i dyreforsøk, som fremdeles er lov til å bruke i kosmetikk. Merk allikevel at det er strenge grenseverdier for de fleste ingrediensene, slik at det ikke skal være mulig å tilføre nok av én gitt ingrediens for å påvirke hormonene og utvikle kreft. Men man er jo usikre på hva cocktailen av alle kjemikaliene vi putter på oss egentlig gjør i lengden. Det er ikke alle de 32 stoffene som er relevante for solkremer, men her er de nå:

Disse 13 stoffer findes i flere produkter:

  • BHT eller Butylated Hydroxytoluene
  • Cyclopentasiloxane
  • Cyclomethicone (kan indeholde cyclopentasiloxane)
  • Ethylhexyl Methoxycinnamate
  • Ethylparaben
  • Methylparaben
  • Propylparaben
  • Butylparaben
  • Resorcinol
  • Benzophenone-1
  • Benzophenone-3
  • Butylphenyl metylpropional
  • Salicylic acid

Disse 7 stoffer findes i færre produkter:

  • Benzophenone-2
  • BHA eller Tert.-Butylhydroxyanisole
  • Cyclotetrasiloxane
  • Diethyl Phthalate (DEP)
  • Triclosan
  • Triphenyl phosphate
  • Octoxynol

Disse 12 stoffer har Forbrugerrådet Tænk Kemi ikke fundet i produkter:

  • 4-Hydroxybenzoic Acid
  • 4-Methylbenzylidene Camphor
  • Acetyl Hexamethyl Tetralin
  • Benzophenone
  • Dihydroxybiphenyl
  • Deltamethrin
  • Hydroxycinnamic Acid
  • Hexamethylindanopyran
  • Nitrophenol
  • Resmethrin
  • Styrene
  • T-butyl methyl ether (MTBE)

KILDE: https://kemi.taenk.dk/bliv-groennere/hormonforstyrrende-stoffer-i-kosmetik

Dette er de samme som sto for solkremtesten forbrukerrådet gjorde i 2017.

 

 

0 kommentarer

Siste innlegg